EL BACALLÀ valors nutricionals

El bacallà és un peix blanc amb uns valors nutritius excepcionals: té un contingut calòric baix i, en canvi, una elevada quantitat de proteïnes d’alt valor biològic. És més nutritiu que la carn bovina, altres peixos o el pollastre, té menys d’un 3% de greix i està constituït principalment d’àcids grassos poliinsaturats omega 3.

Pel que fa als oligoelements és molt ric en fòsfor, necessari per al bon funcionament del cervell i present als ossos i a les dents. El bacallà conté molta gelatina, que és el que li dóna una exquisida melositat i, a més, ajuda a la formació de cartílag als ossos. És pobre en ferro, ric en calci, sodi i potassi, que afavoreix el sistema nerviós i és molt necessari per a la contracció saludable dels músculs i el cor. També ajuda a reduir el nivell de colesterol en sang i conté propietats antiinflamatòries. I, a més, és ric en vitamines, sobretot vitamina A, perquè s’alimenta de plàncton com altres animals marins com ara les balenes i els taurons. El fetge del bacallà conté vitamines A, E, D i d’altres, i els seus àcids grassos poliinsaturats són omega 3 i 6. La vitamina D substitueix el sol per sintetitzar-la.

El bacallà salat té un contingut en sodi molt més alt que el fresc, per la qual cosa, en casos d’hipertensió arterial o de dietes baixes en sal, es recomana dessalar-lo al màxim.